Никола Пашинян свика Съвета за сигурност Армения призова руските миротворци да

...
Никола Пашинян свика Съвета за сигурност Армения призова руските миротворци да
Коментари Харесай

Азербайджан атакува Нагорни Карабах

Никола Пашинян свика Съвета за сигурност 
Армения прикани съветските миротворци да се намесят

Азербайджан разгласи през днешния ден началото на “антитерористична интервенция ” в популации най-вече с етнически арменци Нагорни Карабах. Малко преди този момент бе затворено въздушното на страната за Армения, в региона са изключени мобилните връзки, съобщи “Ройтерс ”.

Министерството на защитата на Азербайджан посочи, че задачата е да бъдат “потушени широкообхватните провокации ” и да бъдат изтласкани от района арменски войски.

“В рамките на подхванатите ограничения позиции на арменските въоръжени сили са обезвредени благодарение на високоточно оръжие по фронтовата линия и в дълбочина ”, уточни ведомството и добави, че Русия и Турция са били осведомени авансово.
По-рано Азербайджан съобщи, че шестима негови жители са били убити от мини в два обособени случая в Нагорни Карабах и упрекна “нелегални арменски въоръжени групи ”, че са заложили смъртоносните мини.

Нагорни Карабах, който е интернационално приет за част от Азербайджан, е обитаем най-вече с етнически арменци и се откъсна от контрола на Баку при започване на 90-те години на предишния век, отбелязва Ройтерс. Азербайджан си върна контрола над обилни територии в района по време на война през 2020 година.

Арменският министър председател Никол Пашинян от своя страна свика Съвета за сигурност на страната и съобщи, че Азербайджан се пробва да овладее обитаемоте градски центрове в Карабах.

В свое изказване арменското външно министерство осъди “широкомащабната експанзия ”, и уточни, че задачата на Баку е да извърши “етническо пречистване ”. Ведомството прикани съветските мироопазващи сили, ситуирани в Нагорни Карабах, да подхващат “ясни и недвусмислени ограничения ”. Руските миротворци са ситуирани там като част от мирното съглашение, контрактувано с посредничеството на Москва, обичаен съдружник на Армения, за преустановяване на предходния спор в района през 2020 година, показва Агенция Франс Прес.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР